EVO KAKO GRCI FARBAJU USKRŠNJA JAJA: Samo uz ovaj trik budu JARKO CRVENE BOJE i jako sijaju
Jaja, Foto: Printscreen/YT/ Quick and easy

sjajno

EVO KAKO GRCI FARBAJU USKRŠNJA JAJA: Samo uz ovaj trik budu JARKO CRVENE BOJE i jako sijaju

Ova tradicija se nastavlja i danas, dok se Grci raduju prazniku i slave običaje svojih predaka

Objavljeno:

Uskrs je jedan od najvažnijih verskih praznika u Grčkoj, a farbanje jaja je deo bogate tradicije koja datira iz daleke prošlosti. Ova praksa, koja se prenosi s kolena na koleno, simbolizuje novi život i obnovu.

Farbanje jaja za Uskrs u Grčkoj je složen proces koji počinje nedeljama pre samog praznika. Tradicionalno, jaja se farbaju crvenom bojom koja predstavlja Isusovu krv i simbolizuje njegovo vaskrsenje.

Jedna od tehnika koja se koristi je kuvanje jaja u luku. Ovo je proces u kojem se jaja kuvaju zajedno sa ljuskom luka, što im daje karakterističnu smeđu boju. Nakon toga, jaja se često ukrašavaju uzorcima ili religioznim simbolima.

Druga popularna tehnika je farbanje jaja koristeći prirodne boje. Grci često koriste biljke poput crvenog kupusa, crvenog luka ili šafrana kako bi dobili različite nijanse boja. Jaja se potapaju u kuvanu tečnost, a zatim se ostavljaju da se osuše, stvarajući prelepe i jedinstvene dizajne.

Farbanje jaja za Uskrs u Grčkoj je prilika za porodično okupljanje i zajedničko stvaranje lepih uspomena. Ova tradicija se nastavlja i danas, dok se Grci raduju prazniku i slave običaje svojih predaka.

Jaja, Uskrs
foto: Profimedia

Danas vam prenosimo jedan jednostavni grčki metod.

Potrebno je:

12 jaja 4 šolje vode 1 šolja alkoholnog sirćeta 1 kesica crvene boje za jaja malo ulja

Postupak

Sipajte četiri šolje vode u šerpu, pa kad proključa, smanjite temperaturu, sipajte sirće i ubacite jaja. Ostavite da se kuva 15 minuta. Pažljivo prebacite jaja u posudu s ledenom vodom i ostavite ih da odstoje još pet do deset minuta. Potom sipajte u šolju boju iz kesice, dodajte vodu u kojoj su se kuvala jaja, pa dobro promešajte da se razmuti i to sipajte nazad u šerpu. Zatim vratite jaja u vodu s bojom i ostavite da odstoji još pet do deset minuta. Vadite rešetkastom kašikom i ređajte po tanjiru obloženom papirnim ubrusima da se suši. Potom sipajte malo ulja na vatu i premažite svako jaje

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.